Pelatihan Kecap Sehat Saccharum Officinarum Desa Rantau Alih Kecamatan Sukakarya

  • Julia Nur Fadilah STKIP-PGRI Lubuklinggau
  • Indah Meilanda STKIP-PGRI Lubuklinggau
  • Yusfan Imansyah STKIP-PGRI Lubuklinggau
  • Fitria Lestari STKIP-PGRI Lubuklinggau
Keywords: Healty Soy Sauce, Rantau Alih, Saccharum Officinarum.

Abstract

This community service aims to increase the skills of Rantau Alih community’s by using local potentials of Rantau Alih village which is Saccharum Officinarum that processed into soy sauce.The methodologyof this activity consist of sosialiszation, training, and workshop. An evaluation held after the activity by the team to find out the Rantau Alih community’s participation and the understandings level concern of the healthy soy sauce. The result of this research shows that through the organoleptic test,the flavour tester, scents, form, and color of the product. In other ways, through the antimicrobial test, this product was able to be consumed and turned into superior product of Rantau Alih village. Based on the activity that have been carried out, however the follow up activityto keep the field monitoring at least once in a month and packaging assists also the product marketing, so it can be recognized by the large people.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Endah, Kiki. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Menggali Potensi Lokal Desa. Jurnal Moderat. 6(1):135-143.
Ernasari., dkk. (2018). Pemanfaatan sari tebu Saccharum Oficinarum dan lama fermentasi kacang tunggak terhadap kualitas kecap manis kacang tunggak Vigna Unguiculata. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. 4 (4): 88-100.
Franita, Riska. (2016). Analisa Pengangguran Di Indonesia. Nusantara Jurnal Ilmu Pengetahuan Sosial. 1(1): 88-93.
Hajar, Ibnu., dkk. (2019). Analisis Pendapatan Usaha Tani Tebu Studi Kasus Di Desa Munung Kecamatan Jatikalen Kabupaten Nganjuk Jawa Timur. Agrosaintifika Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian. 1(2): 51-57.
Harjanto, Totok. (2014). Pengangguran dan Pembangunan Nasional. Jurnal Ekonomi. 2(2): 67-77.
Meutia, Yuliasri Ramadhani. (2015). Standarisasi Produk Kecap Kedelai Manis Sebagai Produk Khas Indonesia. Jurnal Standarisasi. 17(2): 147-156.
Nurjayanti, Eka Dewi dan Naim, Syaifun. (2014). Analisis Kelayakan Usaha Tani Tebu. Mediagro. 10(1): 60-68.
Paramitadevi.,dkk. (2017). Penerapan Produksi Bersih Dalam Upaya Penurunan Timbulan Limbah Cair Di Pabrik Gula Tebu.Jurnal Presipitasi Media Komunikasi dan Pengembangan Teknik Lingkungan. 14(2): 54-61.
Sjarif, Sjamsiwarni Reny dan Rosmaeni, Andi.(2019). Pengaruh Penambahan Bahan Pengawet Alami Terhadap Pertumbuhan Mikroba Pada Pasta Tomat.Jurnal Penelitian Teknologi Industri. 11(2): 71-82.
Toba, Rachmita dewi S., dkk.(2018). Kualitas Organoleptik Daging Sapi Yang Diberi pasta Lengkuas Alpinia Galanga L Dengan Lama Simpan Yang Berbeda. Jitro. 5(1): 26-35.
Wardhika, Citra Mayang., dkk. (2015). Potensi Jamur Mikoriza Arbuskular Unggul dalam Peningkatan Pertumbuhan dan Kesehatan Bibit Tebu Saccharum Officinarum L. Ilmu Pertanian. 11(2):84-91.
Widyastuti1, R. (2017). Pengaruh Pemberian Sari Tebu Terhadap Kadar Kolestrol Darah Pada Mencit . The Journal Of Muhammadiyah Laboratory Technologist, 1 (1): 31-37.
Published
2021-08-13
How to Cite
Julia Nur Fadilah, Indah Meilanda, Yusfan Imansyah, & Fitria Lestari. (2021). Pelatihan Kecap Sehat Saccharum Officinarum Desa Rantau Alih Kecamatan Sukakarya. TAAWUN, 1(02), 123-131. https://doi.org/10.37850/taawun.v1i02.192